Treballar a la cuina no havia estat mai una primera
opció per quasi ningú. Encara que avui aquest fet sorprengui, donat el gran
prestigi social dels cuiners que fa tan atractiva aquesta professió; el cert,
es que els cuiners d’una determinada edat, sabem, per que lo hem viscut i
patit, anys enrere , tampoc tants, a la cuina nomes anaven a parar aquells que
no podien anar a enlloc mes, ja sigui per no tenir cap preparació
acadèmica, molta necessitat econòmica ,
provinença desafortunada o com va ser el meu cas, una mena d’herència familiar
irrenunciable.
El fet, es que les brigades de cuiners, acaben sent formades per una col·lecció de
personatges diversos en les seves peculiaritats i les cuines, autèntics
territoris hostils a on la terrible calor i la duresa del unes jornades laborals molt
properes al esclavatge. Tal vegada per
aquestes mateixes condicions extremes,
l’ambient de treball a les cuines, les relacions humanes entre els membres
culinaris, eren extraordinàriament intenses en tots els sentis. La duresa o
crueltat mes terrible e innecessària,
anava de la ma amb la camaraderia
mes inquebrantable. A mes d’un gran orgull gremial que feia, i fa,
comprensible l’acceptació de unes condicions de vida difícilment assumibles per
persones sensates.
Tot això queda ben reflectit en la novel·la El Xef,
de Simon Wroe, publicada per Edicions
62. Tots els cuiners que la llegeixin,
trobaran entre les seves planes nombroses situacions, reflexions,
arguments que coneixen be. Esta clar que l’autor, a treballat en una
cuina i això don veracitat, credibilitat a una gran historia plena de emocions,
de sensacions que explica les vivències de un noi jove, aspirant a escriptor,
que fuig dels seus dimonis personals i familiars treballant en la cuina de un local aparentment notable.
Allà descobrirà les misèries del treball culinari que l’enfonsaran en les
misèries mes terribles i en una complicada trama a on es barregen tota mena de
sentiments humans.
Una gran novel·la, en fi, a on el sadisme, masoquisme i masclisme, van de la ma del humor mes macabre en una historia
que t’atrapa des de la primera pagina.
Encara que el llibre reflecteix prou encertadament les aventures que es pateixen en moltes profesions, a la cuina també, no me he sapigut trovar a gust dins d'ell. Veig que a tú si t'agradat. Jo, sincerament, no el recomenaré pas.
ResponderEliminar